För ett tag sedan meddelade Aston Martin att de kommer att sluta tillverka modellen Vanquish. Den har varit en av få bilar med tolv stycken cylindrar under huven som arbetar utan hjälp av turbos. Nu är en ny modell här som tar över stafettpinnen och den har fått namnet Aston Martin DBS Superleggera.

DBS har funnits med märket ända sedan 1967. Den senaste skapelsen har fått tillägget Superleggera som antyder att vikten är lägre än priset på en påse potatis från Lidl. Trots att den delar många delar med syskonet DB11 är den 72 kilogram lättare tack vare att majoriteten av konstruktionen är tillverkad av kolfiber.

Lättare vikt gör naturligtvis att bilen kan ta sig upp i hastighet snabbare. Under huven sitter samma 5,2-liters V12 som används i DB11 V12 men effekten har ökat. Rejält. DBS Superleggera har 725 hästkrafter, vilket är 125 fler än vad V12:an i DB11 producerar. Det handlar dock inte om några jättelika mekaniska ingrepp, eller magi för den delen. Nej, Aston Martin har helt enkelt ökat laddtrycket genom att ändra lite i mjukvaran.

Lättare vikt och mer kraft resulterar ofta i kvickare acceleration, och DBS Superleggera är inget undantag. 0 till 100 km/h avverkas på 3,4 sekunder och toppfarten landar på hela 340 kilometer i timmen.

Aston Martins chefsdesigner kallar denna bil för ”en best i kostym” och jag kan inte göra annat än att hålla med. Att kunna glida runt och veta att man kan köra från alla förbipasserandes blickar lika snabbt som man fick dem är något få bilar klarar av. Att kalla nya DBS Superleggera något annat än bedårande vacker vore rent oförskämt.

Inget svenskt pris är släppt men i Storbritannien kommer den att kosta 225 000 pund eller cirka 2,7 miljoner svenska kronor. Aston Martin DBS Superleggera har siktet inställt på Ferrari 812 Superfast och matchen ser ut att kunna bli jämn. Allt jag kan säga om det just nu är, må bäste bil vinna.

Redaktör och B-fotograf. Näst yngst på redaktionen och bäst på att köra fel. Ring för hämtning vid Stockholms stadshus och jag hittas kort därefter strax utanför Västerås på väg åt fel håll. Har en speciell förkärlek till bilar med gedigen kvalitet.