Det har inte gått lång tid sedan USA införde krav på att alla nya bilar skulle vara utrustade med backkamera, och nu hänger EU efter. Från och med år 2021 får biltillverkare inte längre sälja personbilar utan backkamera eller backsensorer (något krav på 360-graders sensorer eller kameror blir det dock inte).

EU har länge jobbat på att minimera skador och dödsfall i trafiken, och de nya kraven (se listan nedan) är ett led i detta arbete. Inte helt fel sätt att spendera skattepengarna på, med tanke på att cirka 25 000 personer dör i trafiken i EU varje år. Frågan är bara varför detta kommer först nu, och inte för fem år sedan. Hur var det där med långsam politik nu igen?

De nya säkerhetskraven är:

  • Backkamera och/eller backsensorer (radar)
  • Autobroms med nödsignal
  • En sorts svart låda, som precis som på flygplan ska registrera information som kan användas för att utreda hur en olycka skett
  • Trötthetsvarnare med nödsignal
  • Filhållningsassistent