På bilmässan i Genève förra året visade Aston Martin upp en konceptbil med namnet Aston Martin Rapide AMR. Nu har märket satt bilen i produktion och jag kan med glädje meddela att resultatet är snarlikt konceptet.

Som flera av er kanske vet tillverkar Aston Martin en V12:a som tuffar på utan hjälp av några turbos. Rapide S producerar 560 hästkrafter vilket många skulle kalla för tillräckligt, men med tillägget AMR blir effekten lite över 600 hästkrafter.

Det är dock inte bara motorn som har pillats lite med för att göra bilen lite snabbare. Den åttastegade automatlådan har optimerats för att växla kvickare och bilen har Michelin Pilot Super Sport som sulor för maximalt grepp. Accelerationen är densamma som för Rapide S, vilket innebär att den når 100 kilometer i timmen på 4,4 sekunder, medan toppfarten är höjd till 330 kilometer i timmen.

Andra modifikationer innefattar större bromsar som sitter innanför 21-tumsfälgar som är de största som någonsin monterats på en Aston Martin. Rapide AMR har även smyckats med så mycket kolfiber att man lätt skulle kunna tro att den är en rullande kolfiberfabrik.

Priset för denna maskin kommer att hamna på över två miljoner kronor och antalet tillverkade exemplar kommer att stanna på 210 stycken. Det kan låta mycket men sanningen är att V12:orna är en utrotad art och vill man ta vara på känslan ett tag till är detta ett ypperligt tillfälle att lägga vantarna på ett riktigt praktexemplar.

Redaktör och B-fotograf. Näst yngst på redaktionen och bäst på att köra fel. Ring för hämtning vid Stockholms stadshus och jag hittas kort därefter strax utanför Västerås på väg åt fel håll. Har en speciell förkärlek till bilar med gedigen kvalitet.