Modellprogrammet hos Skoda innehåller en salig blandning av praktiska och prisvärda bilar. För den som är ute efter mer hästkrafter och röda bromsok snarare än ovan nämda egenskaper finns dock vRS-modellerna, sportigare varianter av de vanliga modellerna som andas pit-stop snarare än storhandling. Det senaste tillskottet till RS-familjen verkar bli en upphottad version av storsäljaren Škoda Kodiaq.

Snabba SUV:ar verkar trenda mer än någonsin. Ett exempel är den helt vansinniga Lamborghini Urus som släpptes nyligen. Škoda Kodiaq vRS kommer sannolikt komma med ett mer nyktert antal hästkrafter, 240 för att vara exakt. En tvåliters dubbelturbodiesel, fyrhjulsdrift och dubbelkopplingslåda verkar vara receptet som Škoda har tagit fram för att utöka sitt modellprogram. Om du tycker att det låter alldeles för sparsamt och sobert borde du ta en titt på konceptbilderna, som visar aggressiva fälgar och en ayahuasca-doftande grön kulör som skulle få självaste Peps Persson att titta i kors.

Det återstår att se om Kodiaq vRS kommer att bli en hit, men klart är att märket har tagit sig långt i utvecklingen. Inte verkar de stanna heller, snart lanseras flera modeller i hybridutförande där Superb är först ut. Tjeckerna har inte legat på latsidan utan pushat sitt utvecklingsteam till den grad att en tvåskiftsarbetare framstår som slö i jämförelse. Snart finns alltså något för både Greenpeace och fartglada i Škodas modellprogram. Frågan är vilken typ av bil som tillhör framtiden.

Färsk på Högsta Växeln och också yngst. Volvofanatiker och besatt av hårdrock.