Vi provkörde Volvo XC40 vid presslanseringen i Barcelona. Läs artikeln HÄR.

Volvo XC40 har vunnit det åtråvärda priset Årets bil i Europa 2018. Volvos VD Håkan Samuelsson tog emot priset på scenen inför en jublande världspress i Genève på den stora bilmässan (som Högsta Växeln närvarar vid med dubbla reportrar). Detta innebär åtskilliga miljoner i kommande försäljningsintäkter för Volvo.

XC40 kammade hem 325 poäng i omröstningen, vilket kan jämföras med de 242 respektive 226 poäng som andra- och tredje platspristagarna Seat Ibiza och BMW 5-serie fick (den sistnämnda utnämnde vi på Högsta Växeln till årets bästa bil, läs mer om det här). De svenska medlemmarna i juryn var inte riktigt lika generösa med poäng som resterande Europa. De poängen gav man till Audi A8 istället.

Tycka vad man vill om det kinesiska ägandet, men Volvos bilar har sedan omorganisationen tagit ett rejält kliv uppåt. Den nya 90-serien (S-, V- och XC90) har hyllats rejält, men det är alltså XC40 som kammar hem ett pris istället för något av sina syskon. Inte helt oförtjänt – när jag provkörde bilen i Barcelona imponerade den starkt (även om den är lite dyr).

Om Volvo lyckas kamma hem priset för årets bästa bil i världen återstår att se, men bara detta är stort nog. Grattis Volvo!