För någon dag sedan var jag och min käre kollega Joel Sandberg ute och fotograferade. För de ornitologer som läser var det tyvärr inte några fåglar vi försökte fånga på bild. Istället plåtade vi två bilar som på papperet är väldigt lika. Båda är röda, väldigt röda och båda är medelstora SUV:ar men egentligen är de inte ett dugg lika. Den ena heter Renault och den andra heter Porsche vilket redan där skvallrar om att de är av två helt olika världar.

De bilar som användes var således en Renault Kadjar med en symaskinsmotor och en Porsche Macan GTS. Dessa skulle fotograferas under dagen och frågan var bara vem som skulle köra vilken bil? Jag och Joel löste detta genom en tävling på Espresso House där den som kunde dricka upp sin chai-latte först fick välja bil. Det visade sig att jag underskattade Joel som svepte hela sockerbomben som om det vore en ingefärashot. Efteråt hoppade Joel in i Porschen och jag in min Renault för att röra oss mot Kungsholmen.

När man fotograferar bilar i stadsmiljö är att man ganska ofta är i vägen och tar plats. Detta märkte både jag och Joel när vi ställde upp bilarna på alla möjliga gator för att få bra bilder. Efter att tre personer i rad frågat ”varför parkerar du här?” märkte jag någonting intressant. Tack vare att jag satt i en diskret Renault och Joel i en röd Porsche som låter utav bara h****e, var det bara min kära kollega som fick någon negativ uppmärksamhet. Folk blev säkert lite stötta av en ung herre med dyra lockar i en dyr Porsche som snurrade runt i innerstaden. När det kom till mig å andra sidan var det ingen som höjde ett ögonbryn, jag fick mina bilder och det var det. Dryga kommentarer, illavarslande blickar och tråkig inställning är vardagsmat när man sitter i en Porsche. Väljer man franskt får man en objektivt sämre bil, men glider lättare under radarn på både gott och ont. Kom därför ihåg, när man fotograferar i innerstaden kan det vara smidigare att ta någonting annat än en Macan GTS som låter lika högt som en AC/DC-konsert. Då är det exempelvis bättre att ta en Renault Kadjar.

Redaktionens Prius-expert. Bosatt i München. Jag tillbringar lika mycket tid bakom ratten som på kontoret, varav förarsätet är platsen jag föredrar.