Andreas satt med ratten vid vaderna
Andreas satt med ratten vid vaderna

Abarth 595 Turismo
Motor: 1.4-liters, 4 cylindrar med turbo, 160hk, framhjulsdrift.
Acceleration: 0-100 på 7,4 sekunder.
Toppfart: 210 km/h
Längd: 3657mm
Pris: 205 000 SEK (testbil 247 000 SEK)

Tar man Fiats lilla stadsbil Fiat 500 och lägger till en dos ADHD kombinerat med ett steroidmissbruk så får man en Abarth 595. 160 hästar i en bil lika stor som en skolåda resulterar i att man slungas iväg som en sten ur en slangbella när man trycker gasen i botten. När man vrider nyckeln så skriker motorn igång och tomgång låter som en arg hund. Innan jag fortsätter med recensionen av denna byracka bör det klargöras att det är en ren och skär 2015-01-14 16.28.20-2entusiastbil. Den handlar om att göra ett uttalande. Har man en sådan här bil blir det en själsfrände, en av de mer emotionella bilarna så att säga. Invändigt liknar förarpositionen densamma som man upplever i en sådan där tub som återfinns på lekplatser. Man sitter framåthukad som en person på ett ålderdomshem och hjulupphängningen gör så att man ibland misstar sig för att sitta i en enda stor abtronic. Men om ni tror att man köper denna bil som ett alternativ till en liten stadsbil har fått syftet om bakfoten. Det är som lustiga huset på hjul. Den är till för skratt och för att krydda till vardagen inte för att fylla någon praktisk funktion. Har man en Abarth 595 har man troligtvis en annan bruksbil. En Alfa Romeo antagligen.

Abarth 595 knastrar och skäller när man kör den och i det stora hela är bilen väldigt dåligt inflytande, man blir euforisk av att kasta in växel efter växel i den 5-växlade manuella lådan – varför de inte valde att ha 6-växlar känns ungefär lika logiskt som ett pussel på en snöleopard i en snöstorm i Sibirien.  Men det är en gokart för entusiasten, en bil man kör för att köra helt enkelt. Det gläder mig att denna bil finns, att det enda syftet är att sprida glädje. Den ser riktigt bra ut oc2015-01-14 16.26.21h de som äger en Abarth 595 är personer jag gärna skulle äta middag med. Att bilen är dyr går inte att förneka – en vanlig Fiat 500 kostar 129 900 kronor men den accelererar som kontinentaldrift så den går inte ens att jämföra. Är man ute efter mycket bil för pengarna är man fel ut med en Abarth 595 men är man ute efter mycket glädje för pengarna så har man hittat hem. Slagit huvudet på spiken. En själsfrände genom vått och torrt. Om man nu inte kör av vägen när det är vått. Det går absolut inte att dementera det faktum att Abarth 595 är en rent idiotisk bil – lika praktisk som en brandbil som sprutar etanol istället för vatten. Men det man kan säga är att jag hade haft en väldigt bra alla hjärtans dag med en Abarth 595 som min Valentin. Man älskar den just för att den är så idiotisk. En idiot som man förälskar sig i helt enkelt.

Marcus Berggren